söndag 29 juni 2014

G. O Glass

G.O:s glass kanske ni inte har hört talas om, men här kommer iallafall en liten berättelse om just detta företag.

Men först i sann glassgubbe anda så tar vi reda på..............

Vad fanns då i sortimentet hos G. O glass? ja så där runt 1959.......

Jo här är glasslistan
Så där ja.....någon som är sugen på tårtglass...eller bombglass?

Möjligheten att lagra glass var begränsad under slutet på 20 talet och 1929-30 startade Gustav och Göte Olsson en tillverkning av glass i Trekanten utanför Kalmar under namnet G.O glass.


Möjligheten till lagring var som sagt begränsad på grund av att man på den tiden inte hade frysboxar så Gustav och Göte tog helt sonika med sig alla ingredienser till marknader och dansbanor och tillverkade glassen på plats och som fryshjälp hade dom med sig isblock som sågats ur isen på insjöarna under vintertid och lagrats i källare.


Detta vinnande koncept visar sig lönande så  G.O glass utvidgar verksamheten genom att starta en fabrik i Trekanten och i folkmun börjar folk kalla glassen och fabriken för Glass Olles.


Detta blir sedermera namnet på företaget som nu i folkmun blir synonymt med Glass-Olles gatukök beläget i Trekanten.


Där kunde historien fortsatt i evighet men som allt annat så har en ny sträckning av en väg knappast en hälsosam inverkan på en verksamhet så när riksväg 25 invigdes så försvann kundunderlaget.


Och 1991 försvann även Glass-Olle som egen tillverkare och triumfglass tar vid.

Hur såg logotypen ut, jo här är den.


torsdag 26 juni 2014

Dagens glassbil

Vill ni se en stjärna? ja varför ska man hålla igen på stjärnglansen när man ska visa upp en stjärna, för visst är en opel coupé en stjärna!

Så här gått folk kommer ett inlägg om just Håkan Jallings Opel Commodore som gjorde sig ett namn på dragracingbanorna, njae eller kanske inte på det sättet som ni tror utan med ett ständigt mekaniskt problem så blev det just nästan vadslagning om Opeln skulle lämna startplattan innan något rasade...

 

Nu var det inte så att bilen på något sätt var dåligt byggs utan man kan säga så här att den hade tillräckligt med pulver för att självförstöra vissa vitala delar.


Motorn var en sexa med dubbla weber, grupp 1 topp och sprängsäker koppling...hmm sprängsäker? nu frågar sig gemene man hur i hela friden detta kan stämma..vadå spränga? låter farligt..och jodu..på Bulltofta flygfält 1978 hände följande.... Håkan sköt kopplingen så att bitar av kopplingen landade på läktaren så att en åskådare blev nockad, hur det gick för den åskådaren vet jag ej men man hoppas att han/hon inte blev skadad, så just därför hade glassbilen sprängsäker efter detta.


Nu kan man ju nämna att benämningen glassbilen beror på att huvudsponsor var Skåneglass och deras varumärke Stjärnglass, detta väl synligt genom lackeringen och teamkläder och reklam i form av utställningar.

 

Färgsättningen på bilen går ju inte och se på dom svartvita bilderna men så här såg stjärnglass färgsättning ut.



 

tisdag 24 juni 2014

Glassgubben informerar

Visste ni att.....

Ja för så här är det, att förr i tiden fanns det en glassfabrikör som hette Malmö glass och glassen hette Ge GE glass ( Malmö Nya Mejeriförening ) Skånemejerier.


Du kanske var sugen på en puck! ja just Puckglassen tillverkades nere i Malmöfabriken, man kan säga så att ett mer passande namn än Eskimåpinne får man leta efter, ja det skulle nog vara Eskimå brix....

Glassbåtar för vilket bolag av rang har inte glassbåtar i sortimentet..fyy på Er annars!

 

Sextiotalets glassbåtar och klassiska 88:an är ett kulturarv från Trollhätteglass...glöm inte Nogger!! denna godbit!

Så nästa gång du mumsar i dig en glassbåt...en 88:a eller en Nogger...tänk då på Ge Ge glass i Kyrkheddinge Staffanstorp för där kom glassen ifrån.

 



Se där ja...en GB Puckstång...kan man bli mer fyrkantig...?=)

Femtio kronor!! alltså det var det värsta..något så oförskämt har jag aldrig hört talas om......va? hmm oj då jaså femtio öre ja då tar jag en direkt...jag läste fel på prislistan......................

Ett litet tips nästa gång ni köper glassbåtar från Hemglass kontrollera hur dom ser ut för dom har exakt samma utseende som Ge Ge hade på sina glassbåtar.

lördag 21 juni 2014

Glassgubben presenterar

Glass är som sagt rätt gott även om du äter direkt ur paketet men ibland kan man snoffsa till det..så glassgubben passar på att rekommendera glassälskaren att studera och och prova dessa tips direkt från Glassgubben!








fredag 20 juni 2014

Go midsommar


Glassgubben önskar GLAD Midsommar och han blev inte så kladdig trots tårtan.....bara lite och en nöjd Glassgubbe satte sig i soffan med rund mage...



Glassbil

Tänk att en glassbil blir för gammal och till slut står den till försäljning..kanske skrotning? Glassgubben kände ett visst vemod trots sitt glada leende och undrade hur ersättarna såg ut för någon måste ersatt dessa med nya glassbilar för annars tar ju glassen slut.



Hemska tanke tänkte glassgubben och fortsatte sin resa..bara för att se detta....han.. glassgubben rös..till och med skåpet har rymt med all glass..tidningar..tv här har ni första hands stoff...glassbilsskåpet som försvann med glass och allt.

Glassgubben tog sig genast därifrån för kan glasskåp försvinna så vet man aldrig med en glassgubbe.....

Glassgubben önskar Trevlig midsommar och glöm inte köpa hem glass till frysarna innan någon stjäl ett glasskåp, glassgubben funderade en stund och kom fram till att det kunde vara Häxan Surtant som trollat bort alla världens glasskåp...men så fick han se en glassbil komma körande med skåp och lugnade sig.

tisdag 17 juni 2014

Besök av kusin

Idag hade glassgubben besök av sin kusin....ja en något större kusin men konstigt nog så är just kusinen yngre än glassgubben....

Nåväl vi välkomnade glassgubbens kusin och han har fått löfte att stanna trots att han så att säga tar lite plats och vi har fortfarande inte funderat ut hur någon så stor kan vara så väldigt platt på en och samma gång..ja för GB gubben är ju rätt rund åt alla håll=)

GB Gubben gör ännu en selfie..................

 

måndag 16 juni 2014

Glassgubben berättar...................

Ur glassgubbens perspektiv....något svävande...ja vad fasen, han är ju en ballong!

Glassgubben berättar lite om sig själv..........

Så vem är då jag? ja för att exakt kunna sätta fingret på min bakgrund så fick min förra matte (Gun-Marie) hjälpa till för jag har så förskräckligt dåligt minne..lite som guldfisken..ett varv i den runda skålen så...ojdå den där har jag aldrig sett förut...typ....

Jo så här är det,

För jag kommer från Umeå Ålidbacken och där låg Ålidbackens tobak&pappershandel där jag tillbringade mina dagar på glasskylen som reklam för GB glass .

Hur jag kom dit? jo det var när glassen pajaspinne skulle lanseras 1965-66.

När jag sen blev överflödig i butiken (ja för jag var värdelös i kassan och gav alltid för stora summor tillbaka, ja försök själv med en hand och endast tumgrepp och i frysdisken fastnade jag med rumpan otaliga gånger så jag fick helt enkelt flytta hem till matte i Berghem.

1975 var det dags och jag flyttade igen till Carlshem och stod på en hylla i sonens Patriks rum tillsammans med en uppblåsbar Dennis, fast jag gillade aldrig honom för han var så blåst.

Patrik var då 2år, han fick sedan en bror Peter och då fick jag flytta vidare till hans rum.

Därefter hamnade jag nere i källaren i många år bland alla saker matte och husse samlat på sig.....

När nu mina gamla ägare skulle flytta så kom jag fram igen kisade i solskenet och hostade lite försiktigt, ja det var rätt mörkt och dammigt i källaren och jag blev utlagd på en annonssida till försäljning och jag måste allt medge att jag var skakig..skärrad och lite upprörd över det faktum att jag skulle försäljas till okända hemska människor som man ju inte känner om man så säger.

Nåväl, det blev budgivning.....jag satt bredvid datorn och såg hur folk bjöd...tur att jag inte tuggade av nervositet på kepsen som medföljde i köpet.

Pling sa det i datorn...jag hoppade högt...minst en meter och någon hade vunnit mig och kepsen.

Vem? vad..va? och jag fick helt sonika krypa ner i ett kuvert med destination nya folket.....långt bort i stan....

Jag hade gott om tid att fundera på vilka dom var....dom måste ju gilla GB glass?!...helst så borde dom ju gilla GB gubbar...eller?

Men efter en lång resa så kom jag fram...nya husse öppnade paketet...hej GB gubben sa han, matte kom och sa att jag var söt .

Och jag förstod att dom nog inte var så farliga utan faktiskt gillar just lilla mig...så..... så är det och så förblir det....

Glassgubben det är jag det och gillar du glass gillar jag dig....för glass är gott...väldigt gott=)

Och följ med på min blogg så får du se vad jag hittar på.....

onsdag 11 juni 2014

Hemkomsten

Igår kom han åkande i ett paket..inget Linjeflyg...ingen limousin utan han fick helt enkelt åka budgetvarianten med vårat kära postverk.

Och var kommer då glassgubben ifrån och hur hamnade han hos oss, ja som ni säkert förstår så inköptes han tillsammans med en keps på en auktionssida..ingen nämnd och ingen glömd och sen startade en lång resa hem till oss på Nostalgimacken, jo för vi som nu är "husse" och "matte" åt denna glassgubbe är samma folk som ligger bakom Nostalgimacken i Bergkvara.


Så varför startades denna blogg kan man undra...ja vi frågade glassgubben men han hade fullt upp med att hålla sig undan för katten och eventuella fåglar i trädgården...näbbar och klor är tydligen inte någon höjdare för en glassgubbe.


Ett... tu.... tre.... så är bloggen invigd och resan för vår lille vän kan starta....vi får se vart det tar vägen..glassgubbestyle.

Ja Delfis..alltså Fina delfinen hälsade glassgubben välkommen i gänget.